Великий піст в 2019 році

Великий піст — центральний пост в християнстві, дотримання якого готує тіло і душу віруючого до головного свята церковного календаря – Великодня, Світлого Христового воскресіння. Триває період утримання від скоромної їжі рівно сорок днів – такий термін встановлений на честь біблійного події, описаної у багатьох джерелах – перебування Христа в пустелі, коли він постив шість тижнів.Великий піст

Великий піст 2019: початок і закінчення

Великдень, як відомо, свято перехідний, тобто не має фіксованої дати в календарі. Відповідно, і всі інші свята, і події, що залежать від Світлого Воскресіння, кожен рік будуть відзначатися в різні дні.

Якого числа почнеться Великий піст в 2019 році? Дати Великого посту: 11 березня 2019 року – 28 квітня 2019 року. У дат цього великого події є кілька непорушних правил.

  • Починається піст завжди в понеділок – це правило незмінно; незалежно від року і дати початок періоду утримання незмінно випадає на перший день тижня. 11 березня 2019 року – понеділок, початок посту.
  • Офіційно датою закінчення Великого посту вважається Великдень. Але так як сам свято – день разговления, то формально піст триває до опівночі суботи. Тобто останній день посту – 27 квітня 2019 року, субота.

Особливості поста

Збираючись тримати піст, задумайтеся – яка мета вашого вчинку? Хтось вважає, що період стриманості – відмінний привід схуднути, хтось упевнений, що так робити модно, а хтось просто бездумно виконує вимоги суспільства. Насправді піст – не просто час утримання від певних продуктів, а період очищення душі і тіла, спосіб підготувати себе до найбільшого свята – Великодня.

У встановлені сорок днів недостатньо не вживати в їжу продукти тваринного походження. Головне – прагнути всією душею до очищення, покаяння і просвітління. Великий піст – час, коли постить не тільки тіло, але і душу. Під забороною всі розваги – від клубів і походів в кіно до відвідування весіль. Бажано обмежити і «духовну їжу» — звести до мінімуму перегляд телевізора, читання розважальних журналів і книг, ігор і посиденьок з друзями.Особливості поста

Страсний тиждень

Останні шість днів перед Пасхою отримали назву Страсного седмиці або тижня. Назву свою цей період отримав від слова «пристрасть», що в церковнослов’янській означає «страждання». У православ’ї це час іноді називають Великою тижня, адже кожен день у неї отримав звання Великого – Великий понеділок, Великий вівторок і так далі. Присвячується цей час страждань Христа – Таємній вечері, суд, розп’яття і самого сумного події – поховання Божого Сина. Найважчі, найважчі дні цього періоду – Велика середа, п’ятниця і субота.

Читайте так само:  Друга іноземна мова в школі в 2019-2020 році

У Великий понеділок прийнято згадувати Йосипа, що згадується в Старому завіті. Також прийнято говорити про прокляття Христом смоковниці – за переказами, Ісус прокляв безплідне дерево як душу, не приносить плодів – віри, молитви, покаяння.Страсний тиждень

У Великий вівторок віддається данина проповідей Ісуса і вигнання Їм фарисеїв і торговців з храму. У Велику середу згадується зрада Іуди, продав Спасителя за тридцять срібняків, точніше, саме рішення недбайливого учня віддати свого Вчителя в руки фарисеїв. У Великий четвер прийнято згадувати Таємну вечерю, подальше за нею обмивання ніг учням, яке здійснив Христос, Його нічну молитву і те, як Ісус був схоплений стражниками. У Велику п’ятницю згадується суд, кара Христа і його мученицька смерть – розп’яття. У Велику суботу вшановується поховання Божого Сина.

Згідно з біблійними заповітами, в цей день душа Христа спустилася в Пекло, щоб повідомити всім перебували там про прийдешнє відродження. В цей же день в Єрусалимі з небес сходить благодатний вогонь – останнє чудо XXI століття. У наших предків Страсний тиждень набувала свої, особливі і неповторні традиції, частини яких ми дотримуємося досі. Настанови Великого посту Великий піст – найсуворіший з усіх чотирьох річних періодів утримання, до того ж і найбільш тривалий. Особливою строгістю відрізняється Страсний тиждень.

Головна особливість меню

Великого посту – повна заборона на їжу тваринного походження. У цей список потрапляє м’ясо (в тому числі і куряче) і м’ясні напівфабрикати, ковбаса та ковбасні вироби, субпродукти (печінка, лівер і т. п.), молоко, всі молочні продукти – від кефіру до морозива, сири, сир, сметана тощо, вершкове масло (як звичайне, так і топлене), яйця у всіх видах, в тому числі і перепелині; зверніть увагу на різні соуси, в першу чергу майонез – в його склад дуже часто входять яєчний білок. Під строгою забороною алкоголь – все міцні і слабоалкогольні напої, в тому числі і горілка, пиво, алкогольні коктейлі. Однак у деякі дні дозволена риба (а разом з нею і морепродукти) і червоне вино в невеликих (це важливо) кількостях.

  • Перший тиждень посту. Початок посту відрізняється помітною суворістю – протягом усього тижня заборонена гаряча їжа, під забороною вживання олії (зрозуміло, рослинна), вина, риби.
  • Друга і наступні тижні посту. Цей період дає деяке послаблення: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння, тобто холодна їжа без додавання олії; вівторок, четвер – можна гарячі страви, але бажано утриматися від додавання олії; субота, неділя – гаряча їжа з олією, дозволено вживання червоного вина в пам’ять про крові Христової.
  • Остання або Страсний тиждень посту. Строгий піст, сухоїдіння, бажано звести прийом їжі до одного разу на день, ввечері (після першої зірки). У страсну суботу рекомендовано утримуватися від їжі до закінчення нічного святкового богослужіння. З настанням півночі – Великодня – Великий піст закінчується.

Але є кілька винятків – днів, коли дозволено послаблення в утриманні. Ці дні – два значущих свята, Благовіщення і Вербну неділю. У ці дні дозволена не тільки гаряча їжа, яку можна щедро додати олії, але і риба (морепродукти). Трапезу рекомендується «присмачити» келихом червоного вина.повна заборона на їжу тваринного походження

Читайте також:

Додати коментар