Зазвичай на новорічному столі крім основної страви і закусок, присутній як мінімум 1-2 салату. Новий 2023 рік-це рік Тигра, а гризуни невибагливі в їжі. Тому можна особливо не морочитися з приводу інгредієнтів.
Залишилося лише вирішити, який варіант вам потрібен простий, дієтичний або екстравагантний для гурманів? Наступні рецепти допоможуть з вибором.
Прості рецепти
Що зазвичай потрібно господиням-щоб блюдо було смачним, продукти-доступними, а приготування не займало багато часу. Решта – справа смаку. Комусь подобається курка і ананаси, іншим – риба і морепродукти.
Салат з куркою і ананасами
Інгредієнти:
- куряче філе – 300 г;
- апельсини – 2 шт.;
- авокадо – 1 шт.;
- часник – 1 зубчик;
- сік лимона – 2 ст. л.;
- сік апельсина – 1 ст. л.;
- мед – 1 ч. л.;
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- петрушка – маленький пучок.

Куряче філе порізати на середні шматочки, щоб можна було зручно наколювати на вилку. Добре розігріти сковороду і обсмажити шматочки до золотистої скоринки. В кінці посолити і додати дрібно нарізаний часник. Дати охолонути.
Апельсин очистити від шкірки, кісточок і плівок. Нарізати середніми часточками (приблизно однакового розміру з куркою). Авокадо також очистити від шкірки і кісточки. Нарізати часточками. Змішати м’ясо, апельсини і авокадо.
Залити заправкою: сік лимона і апельсина, мед, оливкова олія. Посипати дрібно нарзан петрушкою.
Салат з беконом та помідорами черрі
Інгредієнти:
- бекон – 5 скибочок;
- салат Ромен – середній пучок;
- помідори черрі – 100 г;
- кукурудза консервована – 100 г;
- сир фета – 100 г;
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- яблучний оцет – 1 ст. л.;
- сік лимона – 1 ч. л.;
- цукор – 2 ч. л.
Бекон порізати кубиками і обсмажити на сковорідці. Дати охолонути на паперовому рушнику. Салат добре промити, висушити і порвати на шматочки середнього розміру. Помідори розрізати навпіл.

Сир фета нарізати невеликими кубиками. Все змішати, додати кукурудзу і залити заправкою: масло, оцет, сік лимона і цукор.
Салат з винограду і руколи
Інгредієнти:
- великий пучок руколи;
- виноград – 200 г;
- авокадо – 1 шт.;
- смажені волоські горіхи – 50 г;
- 1 маленька червона цибулина;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- бальзамічний оцет – 1 ст. л.;
- мед – 1 ст. л.;
- сіль і перець за смаком.

Зерна граната для декору Руколу добре промити, порвати на великі шматки. Кожну ягоду винограду розрізати навпіл. Авокадо очистити і нарізати шматочками. Горіхи крупно порубати. Цибулю нарізати тонкими кільцями. Замаринувати їх в бальзамічному оцті на 10 хвилин.
Змішати всі інгредієнти. Декорувати зернами граната.
«Лісовик»
Інгредієнти:
- 2 курячі грудки або філе;
- 400 г маринованих шампіньйонів;
- 1 велика цибулина;
- 0,5 склянки подрібнених волоських горіхів;
- 100 г сиру твердих сортів;
- 2 яйця;
- зелена цибуля,
- петрушка;
- майонезний соус.
Приготування: Курку відварити в підсоленій воді, а після того, як вона охолоне, дрібно нарізати. Яйця зварити круто, остудити в холодній воді. Очистити шкаралупу і натерти. Сир подрібнити на крупній тертці.
Цибулю і гриби порізати і підсмажити до золотистої скоринки, посолити. Зелень порубати. Перемішати всі продукти і заправити майонезом. Для краси можна викласти суміш у формі вінка. Для цього на центр тарілки поставте склянку і акуратно сформуйте навколо нього коло з салату.
Стакан приберіть і прикрасьте блюдо гілочками кропу, петрушки, оливками, або насінням граната.
«Біла шубка» з тунця
Цей варіант також називається «Мімоза з тунцем». Для його приготування знадобляться:
- 1 банка консервованого тунця у власному соку;
- 4 варених яйця;
- 100 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- майонез, або йогурт;
- зелень.
Порада: щоб зробити блюдо більш поживним і збільшити його обсяг, можна додати картоплю. Варіант без картоплі є більш дієтичним. Підготовка інгредієнтів: Яйця і моркву необхідно зварити.
Відокремте жовтки від білків і натріть окремо на дрібній тертці. Сир теж слід натерти. Відкрийте консерви і розімніть рибу виделкою. Наріжте дрібно цибулю. Якщо хочете прибрати його гіркоту, то обдайте овоч окропом. Салат викладається пошарово. Кожен шар змащується майонезом. Спершу викладаємо розім’ятий тунець. Зверху тунця-натертий білок.
Не забуваємо присолювати і змащувати. Далі – подрібнену цибулю. Третій шар – натертий сир, а четвертий – жовтки. Процес можна повторити 1-2 рази. Зверху полити майонезним соусом і прикрасити зеленню. Якщо під рукою є свіжий огірок, то можна прикрасити верхівку кружечками огірка. Перед подачею блюдо бажано охолодити в холодильнику.
«Мишка» з кальмаром і плавленим сирком
Це незвичайний салат, як з боку складу, так і в оформленні, але разом з тим його дуже просто готувати. Головний інгредієнт – м’ясо кальмара. Можна купити заморожену тушку, або копченого кальмара.

Залежно від цього, вийде різний смак. Складові:
- кальмар – близько 300-400 г;
- яйця – 2-3 шт. (зварені круто);
- плавлений сирок – 2 шт.;
- 1 цибулина;
- майонез;
- маслини і морквина – для оформлення.
Порада: для додання салату свіжості можна додати 1 огірок або яблуко. Приготування: копчене м’ясо готове до вживання, а ось морозиво доведеться розморозити і зварити. Вариться кальмар не довго – всього 2 хвилини.
М’ясо слід опускати вже в киплячу воду! Варений і нарізаний кубиками кальмар з’єднати з цибулею, натертими яйцями і сирком. Посолити, залити соусом і перемішати. Далі потрібно сформувати зі звичайного салату Новорічний, сформувавши з нього мишку (ну або Тигр – символ 2023 року). Зверху її ще раз можна змастити тонким шаром майонезу, або посипати тертим білком.
Робимо очі і носик з оливок, а вушка – зі скибочки морквини. В якості хвостика підійде шматочок кальмара, а вусики можна зробити з гілочок зелені.
Корисні святкові рецепти
Для тих, хто захоплений правильним харчуванням і турбується про свою фігуру, найкраще підійдуть рецепти з цього розділу. Вони низькокалорійні, корисні, але в той же час смачні.
Сирний кошик
Вам знадобиться:
- селера – 3 стебла, листя салату;
- 50 г горіхів;
- 1 зелене яблуко;
- грудка індички – 150 г;
- сир – 200 г;
- виноград – 50 г;
- лимонний сік – 1 ч. л.;
- часник – за смаком;
- сметана – 2-3 ст. л.

Відразу необхідно приготувати кошики, в які будемо викладати наша страва. 200 г сиру вистачить приблизно на 2 кошики. Натираємо його на крупній тертці і ділимо на 2 частини. На цьому етапі можна додати часник, тоді кошик стане ароматною. Застеляємо деко пергаментним папером і викладаємо не дуже товстим шаром коло з сиру.
Відправляємо деко в розігріту духовку на кілька хвилин, щоб сир розплавився, але не підгорів. Поки сирна маса не застигла, потрібно виготовити з неї кошик. Для цього знадобиться банку.
Піднімаємо пергамент і кладемо його зверху банки, створюючи необхідну форму, як це показано на фотографії. Ставимо кошик остигати в прохолодне місце, наприклад, на балкон.
А поки вона остигає, робимо безпосередньо салат: Грудку відварити і порізати кубиками. Нарізати яблука. Роздрібнити горіхи ножем. Подрібнити селеру. Розрізати виноградини навпіл, і прибрати кісточки. Нарізати латук. Приготувати заправку: змішати сметану з лимонним соком, сіллю і перцем. Змішуємо компоненти салату і викладаємо його в кошик. Зверху можна посипати цю красу кунжутом.
Салат з полуницею та смаженою куркою
Склад:
- куряча грудка – 1-2 шт. в залежності від розміру;
- жменька бебі шпинату;
- червоний лук – половинка;
- полуниця – 5-7 шт.;
- половина авокадо;
- мигдальні пелюстки – 1 ст. л. без гірки;
- фета – 80-100 р.

Для маринаду: 3 ст. л. оливкової олії; 2 ст. л. бальзамічного оцту; сушені італійські трави, сіль, перець – за смаком. Для початку необхідно замаринувати м’ясо. Готуємо маринад з перерахованих продуктів і умочуємо в нього грудку цілком. Залишаємо мінімум на 15 хвилин в холодильнику.
Смажимо м’ясо (можна цілком) на оливковій олії до повної готовності. За рахунок оцту м’ясо буде мати красиву коричневу скоринку. Викладаємо в миску добре вимите листя шпинату.