Терміни православного Великого посту щороку змінюються, як змінюється і дата Воскресіння Христового, що відзначається православними християнами всього світу в Великдень. Світлому святу передує період самого строго і тривалого обмеження раціону. Якщо з основними групами продуктів і забороною на їх вживання все зрозуміло, то з рибою і морепродуктами виникає багато питань, особливо у православних, які мають намір постити вперше. Для тих, хто цікавиться, коли можна їсти рибу в Великий Піст в 2020 році, слід детальніше ознайомитися з наступною інформацією.
Терміни
48 днів – саме цей період православним необхідно утримуватися від їжі, яка заборонена у Великий Піст. 40 з них пов’язані з терміном, який Ісус Христос блукав по пустелі, приборкуючи свою плоть відсутністю їжі. Наступні 8 днів – найсуворіші, так як вони присвячені останнім дням життя Спасителя, його страждань і страти. У 2020 році терміни Поста припадають на період з 2 березня по 18 квітня, тому Пасха буде досить ранньою.
Спірне питання
Моменти, що забороняють під час пісних періодів вживати м’яса, мають однозначне трактування. В Біблії зазначено, що в раю люди їли тільки вегетаріанську їжу, оскільки жили в гармонії з природою і не вбивали живих істот. М’ясо убієнних тварин запам’ятовує в собі енергію страху і гніву, якою насичує себе людина.
Всі живі істоти-створення Божі, а значить, ображати, а тим більше вбивати їх в цей сакральний для православних період – справжнє блюзнірство. Але про рибу в Біблії прямо не згадується, і цей продукт дійсно відрізняється від всіх інших типів м’яса. Навіть священнослужителі мали різні думки тому приводу, але потім було вироблено єдина стратегія церкви з приводу риби в дні Великого посту.
Особливі періоди
Щоб не порушити загальних правил, встановлених в цей період, потрібно пам’ятати в першу чергу про найсуворіші етапи. Перший з них у 2020 році припадатиме на Чистий понеділок 2 березня. У цей час заборонено не тільки вживати рибу, м’ясо, спиртне, але і будь-які інші продукти. Раціон в інші періоди залежить від днів тижня:
- понеділки, середи, п’ятниці – дозволена чиста вода, бездріжджовий хліб, фрукти і овочі у свіжому або сушеному вигляді, компот або узвар;
- вівторки і четверги – можна їсти гарячі страви без додавання будь-якого виду масла;
- суботи та неділі – страви з додаванням рослинної олії (краще, якщо це будуть різні його види – кунжутне, оливкова, лляна, кукурудзяна, соняшникова тощо).

Що стосується риби, то є два періоди, коли вона дозволена всім без винятку:
- 7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці;
- 12 квітня – Вербна Неділя.
У День, іменований в православ’ї Лазаревої суботою, можна їсти ікру всіх сортів риби. Але навіть в ці дні слід пам’ятати, що кількість куштуваних рибних страв має бути розумним і помірним, оскільки непомірність-один з головних вад, від якого намагаються захистити себе віруючі люди в цей період.
Що стосується надмірного обмеження себе, повної відмови від риби, як іноді спостерігається у деяких віруючих, то православ’я не підбадьорює такий підхід, оскільки віруючий повинен бути смиренним і підкорятися загальним правилам. Бажання виділити себе на тлі інших – прояв гордині, тому урізати свій раціон понад належне не потрібно.

Послаблення
Все вищесказане стосується тих, хто строго дотримується канони. Але далеко не всі тримають Великий Піст в такій формі. Священнослужителі радять спочатку вибрати ту форму, яку людина здатна витримати до кінця: це набагато краще, ніж почати в дуже суворій формі і не втриматися.
Є категорії, яким рекомендовано послаблення. Таким людям рибу і морепродукти можна вживати в будь-який день. До них відносять:
- вагітних і годуючих матерів;
- дітей і підлітків до 18 років;
- тих, хто страждає від серйозних хронічних захворювань або хворіє на момент Великого Посту;
- літніх людей.
Всім цим категоріям необхідно повноцінне харчування, тому церква робить для них виняток. Рибу їм можна їсти в будь-який день Великого Посту, але в помірних кількостях. Головне, супроводжувати період утримання молитвами, щирим покаянням, дієприкметниками і відвідинами церкви.
В якому вигляді?
Коли мова йде про пісну рибу, то в першу чергу мають на увазі нежирні сорти, такі як річковий лящ, минтай, Короп, камбала, хек та ін. Можна дозволити собі оселедець, горбушу, судака. Найкраще в Великий піст готувати рибу на пару або відварювати її: так вона буде більш пісною і не вбере в себе масло, як при смаженні.
Можна готувати пироги з рибою або пекти духові пиріжки, рекомендують до вживання рулети з філе риби. Крім того, можна готувати на грилі – цей прекрасний метод дозволяє зберегти все корисне. Рибний пісний суп або овочеве рагу з додаванням риби теж будуть ситними і смачними.